Door de kredietcrisis zoekt een kwart van de leden van FNV Zelfstandigen Bouw de laatste maanden meer werk bij particulieren. Ruim de helft, 56%, doet meer moeite om opdrachten binnen te halenl

Door de kredietcrisis kom je niet meer weg met slechte kwaliteit’ is een stelling die tweederde van de leden onderschrijft. “We zien dat onze leden als goede ondernemers hun grenzen verleggen.

Calculatie en acquisitie

We gaan ze nu extra ondersteunen met tips voor calculatie en acquisitie op de particuliere markt”, zegt voorzitter Charles Verhoef in de aanloop naar de ledendag van FNV ZBo, zaterdag in Walibi World. Want al kijkt 54% positief tegen de toekomst van het werk aan, 44% ziet de omzet teruglopen.

Enquête

In opdracht van FNV Zelfstandigen Bouw voerde onderzoeksbureau ADV Market Research een online enquête uit. Daarvoor kregen tussen 24 maart en 6 april 5712 leden per e-mail vragen over de gevolgen van de kredietcrisis. In totaal vulden 996 leden de enquête in; de resultaten zijn representatief voor de achterban van FNV ZBo.

Nieuwe dienstverlening

Als aanvulling onderzocht ADV in de eerste week van mei aan welke nieuwe dienstverlening leden in de bouwsector behoefte hebben. Het hoogst scoren een cursus ‘hoe bereken ik een juiste prijs voor mijn opdracht’ (45%) en folders over het benaderen van de particuliere markt (41%) en over acquisitie (29%).

“In het najaar starten we daarvoor een nieuw programma met folders en korte cursussen in de regio”, aldus Charles Verhoef, die het ondernemerschap van de leden verder wil stimuleren.

Bemiddeling en scholing

Met enkele bemiddelingsbureaus is FNV ZBo in onderhandeling over hulp voor zzp’ers. Want aan bemiddeling naar werk heeft 28% van de leden in de bouw behoefte, bemiddeling voor het verkrijgen van opdrachten vindt 31% wenselijk. Verder staat scholing op de rol, want 22% heeft behoefte aan korte scholing voor verbreding van het vakgebied.

www.mkbboekhouder.nl