Boekhouder Alkmaar heft een aantal eindejaarstips voor de zzp’ er op een rij gezet.

U werkt als ZZP’ er en moet over 2014 Inkomstenbelasting betalen. U kunt uw aangifte indienen voor 1 april of uitstel aanvragen, weet . Na 1 juli 2015 berekent de fiscus wel rente over het nog te betalen bedrag. De keuze is aan u.

 

 

 

Heeft u een pensioengat en heft u geld om te investeren in een lijfrente. De Premies voor een lijfrente zijn alleen in 2014 aftrekbaar als u in 2013 en/of de voorafgaande zeven jaren niet voldoende pensioen heeft opgebouwd.

Dit berekent u of uw adviseur dmv de jaarruimte of reserveringsruimte. In eerdere jaren mocht u ook een lijfrente aftrekken die u het jaar erop betaalde, dat mag niet meer. Lijfrente zijn  in 2014 aftrekbaar als u ze ook in 2014 betaalt, Aldus boekhouder Alkmaar.

 

U heeft een auto van de zaak als ZZP’ er. En rijdt u ook prive met deze auto en ook meer dan 500 km per jaar, dan moet u bijtellen.

Niet alleen voor de Inkomstenbelasting maar ook voor de BTW. In principe is de bijtelling voor de auto 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en de bpm, weet zzp-boekhouder. Energie zuinige auto en auto’s ouder dan 15 jaar uitgezonderd daarvoor geleden aparte regelingen.

 

Voor de auto die vijf jaar in gebruik is -let op inclusief het jaar van ingebruikname- bedraagt de bijtelling 1,5%.

Als u bij aankoop geen btw in aftrek heeft gebracht, dan mag u in deze situatie ook de bijtelling van 1,5% toepassen.

 

Boekhouder Alkmaar