ZZP’ers die in de klussenbranche werken zien de toekomst minder somber in dan verwacht. Dit blijkt uit het Marketingrapport Klussenbranche 2009. Met name zijn veel ZZP’ers werkzaam als klussenman of vrouw. ZZP Nederland ziet vooral een verschuiving van grote bouwprojecten naar kleinere particuliere klussen in verband met de economische crisis.

Een groot deel (41%) van de ondernemers die werkzaam zijn in de klussenbranche voorziet een omzetstijging in 2009 ten opzichte van 2008. 29 procent verwacht een gelijk blijvende omzet en de overige 30 procent een daling.
Voor 2010 verwacht 43 procent van de ondernemingen een gelijkblijvende omzet ten opzichte van het jaar 2009. 35 procent verwacht een stijging van de omzet en de overige 22 procent een daling. Een groter deel van de gespecialiseerde klussenbedrijven verwacht een sterke omzetdaling.

De verwachte ontwikkelingen en trends hebben te maken met de stagnatie van nieuwbouw en de huizenmarkt, met als gevolg een groei in onderhoud, renovatie en verbouw. Daarnaast verwacht men een toenemende vraag naar duurzaam bouwen, waarbij de nadruk ligt op energiezuinig en milieubewust bouwen. Als gevolg van de huidige recessie zal er in toenemende mate worden geconcurreerd en zal de marge onder druk komen te staan. Onderscheidend vermogen op het gebied van kwaliteit, service en klantvriendelijkheid worden daardoor belangrijker.

De huidige recessie heeft twee gezichten voor de klussenbranche. 31 procent van de ondervraagden verwacht als gevolg van de crisis een afname van het aantal nieuwe klanten, maar 36 procent van de klussers verwacht juist meer nieuwe klanten te trekken als gevolg van de recessie.

Volledig bericht op www.marktdata.nl