Het verlaagde btw-tarief van zes procent geldt niet voor ‘gewone’ verbouwingen. Dat benadrukte minister Van der Laan (Wonen) gisteren tijdens een bouwcrisisconferentie in Amersfoort.

Het btw-tarief van zes procent is in het leven geroepen om de bouwsector een oppepper te geven. Het nieuwe tarief geldt voor energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van zonnepanelen en isolatie aan woningen. In de bouwwereld wordt echter in veel gevallen uitgegaan dat ook het plaatsen van bijvoorbeeld een dakkapel of nieuwe badkamer per 1 juli valt onder het nieuwe btw-tarief, in plaats van nu 19 procent btw. Dat is onjuist, aldus Van der Laan. Voor dubbelglas komt per 1 oktober een aparte subsidie.

Crisispakket

De Vereniging Eigen Huis vindt deze maatregelen onvoldoende. Er moet door het kabinet meer worden gedaan om de koopwoningmarkt vlot te trekken en bouwvakkers aan het werk te houden. Dit ‘crisispakket’ zou volgens de woordvoerder van de vereniging niet tot lagere prijzen voor de consument zorgen, maar vooral tot hogere marges voor de bouwers.

Fraudegevoelig

De minister zei dat er wel een zogenaamde ‘energiebesparingskredietregeling’ in het leven worden geroepen. Particulieren kunnen tegen een lagere rente een lening afsluiten als ze bijvoorbeeld hun huis willen isoleren. ‘We nemen het feit dat zo’n regeling licht fraudegevoelig is op de koop toe’, aldus Van der Laan.